Produkty Bożeny Fiszer
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" rozstrzygnięty
Tegoroczny Regionalny Finał Wojewódzkiego Konkursu pt. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbył się w dniu 28.08.2008 r. w Pyrzyckim Domu Kultury. Na Konkurs wystawiono 6 produktów pochodzenia roślinnego, 5 pochodzenia zwierzęcego, 9 nalewek regionalnych i 4 produkty mieszane.
Odrębną grupę produktów stanowiły wyroby ubiegające się o nagrodę główną - „Perłę 2008”. Były to m.in. pierniki szczecińskie z Łobza, konfitury z zielonych pomidorów z Przewłok, miód drahimski z Czaplinka oraz nalewka żurawinowa ze Szczecinka.
Nasze lokalne produkty reprezentowały Panie z Przelewic: Krystyna Dembowska, która wystawiła chleb staropolski, a Bożena Fiszer smalec przelewicki i roladę z dzikiej kaczki. Na 16 laureatów 5 najlepszych produktów jest z Ziemi Pyrzyckiej.
Pani Bożena Fiszer zdobyła dwa trzecie miejsca, jedno w kategorii produkt mieszany za roladę z dzikiej kaczki, a drugie w kategorii produkty i przetwory zwierzęce za przysmak przelewicki (smalec). Dodatkowo nasza laureatka otrzymała wyróżnienia za prezentację swoich produktów od: Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie i od Burmistrza Pyrzyc.
W tym roku nominacja do „Perły 2008” przypadła Bożenie i Ryszardowi Jaszczowskim z Przewłok za produkty z róży, Barbarze Modrzejewskiej z Chociwla za pierniki dojrzewające oraz Małgorzacie i Piotrowi Kozłowskim z Lubieszewa za pstrąga po rybacku.
Serdecznie gratulujemy naszej laureatce Bożenie Fiszer i życzymy dalszych sukcesów w dziedzinie kulinarnej!
Autor:
Anna Garzyńska