2012-04-16 11:53:05
Szkolenie i atrakcyjne pokazy gastronomiczne pt. "Jedz ryby"
12.04.2012 r. w Oranżerii w Przelewicach odbyło się kolejne szkolenie – pokaz pt. ”Jedz ryby” w ramach środka 4.1 Rozwój obszarów zależnych od rybactwa, w zakresie realizacji operacji polegających na funkcjonowaniu lokalnej grupy rybackiej (LGR) oraz nabywaniu umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności. Program Operacyjny „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013”.
Celem pokazu „Jedz Ryby!!!” była promocja zdrowego i racjonalnego żywienia z wykorzystaniem ryb. Na spotkanie zostali zaproszeni sołtysi, panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Klukach i Ukiernicy , przedstawiciele organizacji pozarządowych, m.in. Stowarzyszenie „Aktywne Przelewice” i „Lider Pojezierza”, rybacy oraz mieszkańcy gminy Przelewice. Organizatorzy spotkania przywitali gości – ze strony gospodarzy – Wójt Gminy Przelewice – p. Marek Kibała i p. Anna Garzyńska – ze strony Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” – koordynator gminny oraz ze strony Stowarzyszenia „Sieja” – p. Barbara Żakowicz - pracownik ds. wdrażania, monitoringu i ewaluacji. Scenariusz szkoleniowy - pokazu był podobny jak w Warnicach – p. Katarzyna Radoń dietetyk - nauczyciel dyplomowany przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Stargardzie Szczecińskim w ramach prezentacji omówiła zasady zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem ryb. Zostały zaprezentowane kryteria podziału ryb, skład chemiczny wraz z ich wartościami odżywczymi, zalety spożywania ryb. Pani Radoń przedstawiła również ryby, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka jak: ryba masłowa, okoń nilowy, tuńczyk czerwony. Wszyscy słuchali z dużym zainteresowaniem, czynnie biorąc udział w szkoleniu odpowiadając na pytania zadawane przez prowadzącą.
Kolejnym punktem programu był pokaz przeprowadzony przez p. Marcina Świrzewskiego - praktyka kucharza z wieloletnim doświadczeniem. Uczestnikom podobała się aktywna forma pokazu podczas którego prowadzący serwował potrawy podając przepis wykonania oraz barwnie i ciekawie opowiadając. Na początku odbyła się degustacja tatara z łososia ze świeżym ogórkiem na grzance, następnie zupa z ryb słodkowodnych. Głównym punktem pokazu był szczupak z jabłkami. Prowadzący zaprezentował filetowanie ryby, panierowanie i smażenie. Obok smażyły się jabłka, które były podawane z rybą. Następną potrawą był szczupak w sosie śmietanowo – koperkowym. Podczas pokazu nie zabrakło praktycznych porad na temat jak kupić świeżą rybę, czy jak się pozbyć zapachu smażonej ryby. Wszystkie dania były bardzo smaczne, o czym świadczył fakt z jak z wielkim apetytem wszyscy jedli serwowane potrawy.
Dziękujemy prowadzącym oraz uczestnikom spotkania.
Autor: Barbara Żakowicz