Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2011-07-26 14:18:35

Miód faceliowy - najlepszy smak regionu w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody)

Państwo Ewa i Olgierd Kustoszowie zostali zwycięzcami w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody) za miód faceliowy  podczas  XI edycji Finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", które  odbyły się 23 lipca br. na Jarmarku Jakubowym w Szczecinie.  Warto dodać,  że tydzień wcześniej podczas Targów „TILIA” w Myśliborzu Państwo Kustosz zdobyli II miejsce w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego  za miód bławatkowy.

Pasję do pszczół u p. Olgierda zaszczepił ojciec Franciszek Kustosz wraz z żoną Dominiką, którzy w latach 70-tych założyli swoją pasiekę. Olgierd, już jako chłopiec pomagał ojcu przy pracach pasiecznych, miodobraniach i budowie uli.  Pan Franciszek był również członkiem Gminnego Koła Pszczelarskiego (GKP) w Przelewicach, które działało do 1985 roku.  Po 30 latach reaktywowano je, a prezesem został Olgierd Kustosz. Koło dba nie tylko o pasieki, ale również własnymi siłami poprawia monokulturę przyrody, wzbogacając ją o nowe nasady np. lip, akacji, klonów, pigwowców drzew oraz krzewów miododajnych. Stara się także  krzewić kulturę ekologiczną wśród dzieci i młodzieży oraz mieszkańców gminy.  W ramach działalności Koła organizowane są także różnego typu spotkania i imprezy ściśle związane z tematyką pszczelarską, czego przykładem były IV Wojewódzkie Dni Pszczelarzy Ziemi Zachodniopomorskiej, które w 2007 r. odbyły się w Przelewicach.

Ważnym wydarzeniem dla pszczelarzy było również zorganizowanie w 2008 r. seminarium o tematyce „Hodowca matek pszczelich i producenta odkładów i pakietów pszczelich” z udziałem Wiceprezydenta Polskiego Związku Pszczelarskiego z Warszawy dr Czesława Korpysy. Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymali certyfikaty uprawniające do hodowli matek pszczelich i produkowania odkładów i pakietów pszczelich.

Państwo Kustoszowie do swojej pracy pszczelarskiej podchodzą z dużym zaangażowanie i pasją. Mają w tym zakresie duże doświadczenie i wiedzę, którą  sukcesywnie zdobywali i nadal zdobywają. Aktualnie posiadają uprawnienia wykwalifikowanych pszczelarzy i Mistrzów Pszczelarskich. Olgierd Kustosz posiada też uprawnienia rzeczoznawcy próbobiorcy miodów i certyfikat rzeczoznawcy chorób pszczelich. Państwo Kustoszowie często biorą udział w różnego typu imprezach lokalnych i regionalnych, podczas których prezentują i aktywnie promują Miody Przelewickie i produkty pochodzenia pszczelarskiego. W 2011 r. zostali członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.

Pan Wójt  serdecznie gratuluje Państwu Ewie i Olgierdowi Kustoszom zwycięstwa w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody) za miód faceliowy i  II miejsca za miód bławatkowy  podczas Targów "Tiliia" w Myśliborzu oraz  życzy powodzenia w kolejnych  etapach konkursowych.

Autor: Anna Garzyńska

>>galeria<<

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona