2011-07-26 14:18:35
Miód faceliowy - najlepszy smak regionu w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody)
Państwo Ewa i Olgierd Kustoszowie zostali zwycięzcami w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody) za miód faceliowy podczas XI edycji Finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", które odbyły się 23 lipca br. na Jarmarku Jakubowym w Szczecinie. Warto dodać, że tydzień wcześniej podczas Targów „TILIA” w Myśliborzu Państwo Kustosz zdobyli II miejsce w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego za miód bławatkowy.
Pasję do pszczół u p. Olgierda zaszczepił ojciec Franciszek Kustosz wraz z żoną Dominiką, którzy w latach 70-tych założyli swoją pasiekę. Olgierd, już jako chłopiec pomagał ojcu przy pracach pasiecznych, miodobraniach i budowie uli. Pan Franciszek był również członkiem Gminnego Koła Pszczelarskiego (GKP) w Przelewicach, które działało do 1985 roku. Po 30 latach reaktywowano je, a prezesem został Olgierd Kustosz. Koło dba nie tylko o pasieki, ale również własnymi siłami poprawia monokulturę przyrody, wzbogacając ją o nowe nasady np. lip, akacji, klonów, pigwowców drzew oraz krzewów miododajnych. Stara się także krzewić kulturę ekologiczną wśród dzieci i młodzieży oraz mieszkańców gminy. W ramach działalności Koła organizowane są także różnego typu spotkania i imprezy ściśle związane z tematyką pszczelarską, czego przykładem były IV Wojewódzkie Dni Pszczelarzy Ziemi Zachodniopomorskiej, które w 2007 r. odbyły się w Przelewicach.
Ważnym wydarzeniem dla pszczelarzy było również zorganizowanie w 2008 r. seminarium o tematyce „Hodowca matek pszczelich i producenta odkładów i pakietów pszczelich” z udziałem Wiceprezydenta Polskiego Związku Pszczelarskiego z Warszawy dr Czesława Korpysy. Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymali certyfikaty uprawniające do hodowli matek pszczelich i produkowania odkładów i pakietów pszczelich.
Państwo Kustoszowie do swojej pracy pszczelarskiej podchodzą z dużym zaangażowanie i pasją. Mają w tym zakresie duże doświadczenie i wiedzę, którą sukcesywnie zdobywali i nadal zdobywają. Aktualnie posiadają uprawnienia wykwalifikowanych pszczelarzy i Mistrzów Pszczelarskich. Olgierd Kustosz posiada też uprawnienia rzeczoznawcy próbobiorcy miodów i certyfikat rzeczoznawcy chorób pszczelich. Państwo Kustoszowie często biorą udział w różnego typu imprezach lokalnych i regionalnych, podczas których prezentują i aktywnie promują Miody Przelewickie i produkty pochodzenia pszczelarskiego. W 2011 r. zostali członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.
Pan Wójt serdecznie gratuluje Państwu Ewie i Olgierdowi Kustoszom zwycięstwa w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody) za miód faceliowy i II miejsca za miód bławatkowy podczas Targów "Tiliia" w Myśliborzu oraz życzy powodzenia w kolejnych etapach konkursowych.
Autor: Anna Garzyńska