Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2021-03-03 12:27:54

Rolniku! Rozważnie stosuj glifosat!

Coraz częściej jesteśmy informowani z różnych źródeł o stwierdzeniu pozostałości glifosatu w produktach spożywczych. Jeszcze nie tak dawno dowiedzieliśmy się o stwierdzeniu obecności glifosatu w kaszy gryczanej, a już można spotkać doniesienie, że również kasza jaglana nie jest wolna od tej substancji czynnej. Skąd wziął się ten glifosat w kaszy jaglanej? Nie wiadomo. Przypuszczalnie herbicyd zawierający glifosat użyto do desykacji prosa. Nie wiadomo również, czy ziarno prosa na kaszę zostało wyprodukowane na polskich polach, czy pochodziło z importu. Z raportu, który powstał na zlecenie organizacji konsumenckiej wynika, że analizie poddano 10 kasz jaglanych różnych producentów, które zakupiono w sklepie. Analizę chemiczną obecności glifosatu w tych kaszach wykonało certyfikowane laboratorium. Kasze badano we wrześniu 2019 roku oraz w styczniu 2020 roku. Wyniki wskazują, że kasze 4 producentów były wolne od tej substancji. A w kaszach pozostałych 6 producentów wykryto obecność tego związku. I to nawet na poziomie ponad 40-krotnie większymi niż najwyższy dopuszczalny poziom - 0,1 mg/kg.

Nie dociekając, czy 10 kasz pochodzących od 10 producentów jest ilością wystarczającą dla wnioskowania o ogóle, należy stwierdzić, że …. „łyżka dziegciu beczkę miodu zepsuje”. Siła oddziaływania mediów społecznościowych i innych nowoczesnych środków masowego przekazu np. stron internetowych popularnych serwisów informacyjnych jest bardzo duża, szczególnie na osoby nie mające doczynienia z praktyką rolniczą na co dzień. To właśnie te mass media kształtują ich świadomość i negatywną postawę wobec stosowania środków ochrony roślin w uprawie roślin na cele konsumpcyjne. Oczywiście sprawą bezdyskusyjną jest prawo każdego konsumenta do dostępu do żywności bezpiecznej dla jego zdrowia, co nie oznacza, że żywność ma być wyprodukowana ekologicznie, bez stosowania pestycydów i nawozów sztucznych. Chodzi o to, żeby rolnik miał świadomość i odpowiedzialność moralną przed sobą i innymi konsumentami, za celowe, nieodpowiednie stosowanie agrochemikaliów w produkcji żywności.

Organizatorzy akcji sprawdzania obecności glifosatu zapowiadają również sprawdzenie mąk różnych producentów pod kątem obecności tej substancji. W ogólnie dostępnej wyszukiwarce środków ochrony roślin po wpisaniu w polu „uprawa” słowa „pszenica” ujęto 68 pozycji nazw handlowych środków chwastobójczych zawierających substancję czynną glifosat. Glifosat jest substancją wnikającą do rośliny przez jej części zielone. Jest to herbicyd totalny, również działający na rośliny uprawne.

W praktyce rolniczej preparaty zawierające ten związek najczęściej są stosowane do zwalczania chwastów wieloletnich (głównie perzu) w zespole upraw pożniwnych lub w uprawach wieloletnich w miedzyrzędziach lub rzędach roślin. Są one przeznaczone również do desykacji roślin rolniczych między innymi zbóż i rzepaku. W etykiecie jednego ze środków ujętych w zestawieniu do stosowania w pszenicy można przeczytać, że środek ten można stosować między innymi na „pola uprawne przed zbiorem zbóż - zwalczanie perzu oraz innych chwastów uniemożliwiających zbiór, desykacja. Środek stosować w fazie dojrzałości woskowej ziarna, gdy jego wilgotność wynosi 20-30%, to jest na 10-14 dni przed przewidywanym zbiorem. W momencie wykonywania zabiegu chwasty powinny być zielone i znajdować się w fazie intensywnego rozwoju”. Karencja dla tego preparatu stosowanego w zbożach wynosi 14 dni. Nie ma informacji odnośnie możliwości przenikania do ziarniaka przez plewy i lewki otaczające ziarniak oraz czasu zalegania w ziarniaku

Mając na uwadze ogólne dobro producentów roślin konsumpcyjnych oraz dobro konsumentów, którymi są również sami rolnicy, należy przypomnieć podstawowe prawidła strategii zapobiegania występowania chwastów wpisujące się w ramy integrowanej ochrony roślin.

Zasady zapobiegania występowania chwastów wieloletnich:

  1. Umiejętnie dobieraj rośliny i odmiany roślin do zmianowania, również pod kątem ich konkurencyjności dla chwastów.
  2. Kontrolę zachwaszczenia zacznij już po zbiorze przedplonu!
  3. Stosuj uproszczenia w uprawie roli tylko na stanowiskach wolnych od perzu i innych chwastów uciążliwych.
  4. Nawozy naturalne stosuj przefermentowane.
  5. Ograniczaj zachwaszczenie we wcześniejszych fazach rozwojowych rośliny uprawnej herbicydami selektywnymi.
  6. Glifosat stosuj tylko wyjątkowo i tylko, gdy jest to niezbędne dla przeprowadzenia zbioru rośliny uprawnej na powierzchni przerośniętej przez chwasty.
Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona