Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2019-11-26 13:14:33

Uczniowie SP w Kłodzinie na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie

18 października klasy II i III pod opieką pań wychowawczyń: Joanny Kowalczyk, Barbary Kucharskiej i Jolanty Czerniak wybrały się na zajęcia pokazowe na Wydziale Nauk o  Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Uczniowie uczestniczyli w dwóch warsztatach. Pierwszy pod nazwą "Smakołyki z mleka" został zrealizowany w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności. Posiłkując się przygotowanymi recepturami, uczestnicy nabyli umiejętność wyrobu lodów śmietankowych i cytrynowych w warunkach domowych, tradycyjnych mlecznych napojów fermentowanych, takich jak jogurt, kefir oraz maseł smakowych (paprykowe, czosnkowe, majerankowe, koperkowe). Otrzymane produkty były degustowane i wszystkim bardzo smakowały.

Drugi warsztat pod nazwą "Jak jeść zdrowo i kolorowo, czyli piramida żywienia w praktyce" przebiegał w Katedrze Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia  Człowieka. W jego trakcie dzieci wysłuchały mini wykładu na temat zdrowego odżywiania. Następnie pracując w grupach wykonały pracę plastyczną - piramidę żywienia, po czym przystąpiły do samodzielnego przygotowania tortilli ze zdrowych składników. Wszyscy skonsumowali ją ze smakiem.       

Warsztaty były bardzo ciekawe, dzięki nim dzieci wzbogaciły swoją wiedzę nt. zdrowego jedzenia i wzbogacenia diety w mleczne produkty. Wróciliśmy zadowoleni i bardzo najedzeni.

>>fotogaleriia

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona