2018-03-06 16:04:14
Udziec wędzony z Przelewic na Liście Produktów Tradycyjnych
Produkt o wyjątkowym smaku pn. „Wędzony udziec wieprzowy” z Przelewic został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znalazły się tam również dwa inne produkty z naszego województwa tj. pierniczki „Serca kaziukowe” i miód pitny trójniak Cedyński. Z wytwórcami tych produktów spotkał się 5 marca 2018 r. w Szczecinie wicemarszałek Jarosław Rzepa i dziennikarze. Wraz z gratulacjami podziękował im za wytrwałość, gdyż jak podkreślił wpis na listę wymaga wielu lat pracy i starań. Przedstawił również najnowszą publikację Urzędu Marszałkowskiego, dotyczącą tradycyjnych produktów Pomorza Zachodniego.
foto źródło: http://www.wzp.pl/biuro-prasowe/biuro-prasowe/aktualnosci/nowe-pysznosci-na-liscienosci-na-liscie
Wędzony udziec wieprzowym – jest tradycyjnym produktem wytwarzanym przez Firmę Handlowo-Usługową IRGO p. Ireneusza Junga z Przelewic. To szynka wieprzowa o charakterystycznym smaku. Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych. Przekazywany był z pokolenia na pokolenie, a od kilku lat wytwarzany jest w ulepszonym składzie z własnych produktów.
Pan Ireneusz Jung był laureatem wielu konkursów, w tym kulinarnego "Smaki Pojezierza", w którym zajął I miejsce. Za produkt ten zdobył także I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Otrzymał również nominację do nagrody „Perła” 2016.
Aktualnie na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 48 produktów z naszego województwa. Mogą tam trafić produkty, które wytwarzane są z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji. Wpis na listę daje gwarancję, że produkt jest unikalny. Wyróżnienie potwierdza jego wyjątkowy smak produktu i tym samym podkreśla wysoką jakość.
Serdecznie gratulujemy Państwu Jungom sukcesu!