Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2010-06-30 00:24:06

Produkty Regionalne i Tradycyjne na obszarze województwa zachodniopomorskiego

18 czerwca w Rzepnowie odbyło się ostatnie spotkanie podsumowujące cyk szkoleń  na temat Produktów Regionalnych i Tradycyjnych na obszarze województwa zachodniopomorskiego.  Szkolenia odbywały się kolejno: Pyrzyce (01 czerwca), Warnice (09 czerwca), Dolice (14 czerwca), Rzepnowo (18 czerwca).

Na spotkanie w Rzepnowie zostali zaproszeni wszyscy słuchacze szkoleń oraz zainteresowane osoby z terenu gminy Przelewice. Przybyło ponad trzydzieści osób z pośród wszystkich zaproszonych gości. Na spotkaniu Pan Krzysztof Wika dokonał podsumowania cyklu wcześniejszych szkoleń, opowiedział o procesie wpisu na listę Produktów Tradycyjnych potraw regionalnych oraz krótko przedstawił historię potrawach tradycyjnych z innych regionów Polski.

Uczestnicy spotkania opowiadali o tradycyjnych potrawach przygotowywanych w swoich domach, wymieniono się przepisami kulinarnymi, a na koniec odbyła się degustacja potraw przygotowanych przez członków LGD „Ziemia Pyrzycka”. Na stołach królowały oczywiście tradycyjne potrawy regionalne: kluski, pierogi, ciasta, kompot, rogaliki i wiele, wiele innych pyszności.

Stowarzyszenie LGD „Ziemia Pyrzycka” składa szczególne podziękowania Pani Lucynie Wilgockiej – sołtysce Rzepnowa za jej gościnność, udostępnienie sali i organizację całego spotkania. Dziękujemy także wszystkim osobom biorącym udział w przygotowaniu spotkania w Rzepnowie oraz w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu wyśmienitych, tradycyjnych potraw.

Autor:

Aleksandra Głodek

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona