2010-06-30 00:24:06
Produkty Regionalne i Tradycyjne na obszarze województwa zachodniopomorskiego
18 czerwca w Rzepnowie odbyło się ostatnie spotkanie podsumowujące cyk szkoleń na temat Produktów Regionalnych i Tradycyjnych na obszarze województwa zachodniopomorskiego. Szkolenia odbywały się kolejno: Pyrzyce (01 czerwca), Warnice (09 czerwca), Dolice (14 czerwca), Rzepnowo (18 czerwca).
Na spotkanie w Rzepnowie zostali zaproszeni wszyscy słuchacze szkoleń oraz zainteresowane osoby z terenu gminy Przelewice. Przybyło ponad trzydzieści osób z pośród wszystkich zaproszonych gości. Na spotkaniu Pan Krzysztof Wika dokonał podsumowania cyklu wcześniejszych szkoleń, opowiedział o procesie wpisu na listę Produktów Tradycyjnych potraw regionalnych oraz krótko przedstawił historię potrawach tradycyjnych z innych regionów Polski.
Uczestnicy spotkania opowiadali o tradycyjnych potrawach przygotowywanych w swoich domach, wymieniono się przepisami kulinarnymi, a na koniec odbyła się degustacja potraw przygotowanych przez członków LGD „Ziemia Pyrzycka”. Na stołach królowały oczywiście tradycyjne potrawy regionalne: kluski, pierogi, ciasta, kompot, rogaliki i wiele, wiele innych pyszności.
Stowarzyszenie LGD „Ziemia Pyrzycka” składa szczególne podziękowania Pani Lucynie Wilgockiej – sołtysce Rzepnowa za jej gościnność, udostępnienie sali i organizację całego spotkania. Dziękujemy także wszystkim osobom biorącym udział w przygotowaniu spotkania w Rzepnowie oraz w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu wyśmienitych, tradycyjnych potraw.
Autor:
Aleksandra Głodek