2015-11-25 09:14:33
II spotkanie robocze dotyczące Inkubatora Kuchennego
18 listopada br. w tut. Ogrodzie odbyło się kolejne spotkanie dotyczące powstania Inkubatora Kuchennego w Przelewicach, planowanego do realizacji w ramach nowej perspektywy finansowej PROW 2014-2020. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele LGD, przedsiębiorców i władz samorządowych i organizacji pozarządowych, a prowadzili je p. Ireneusz Kostka ze Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” w Barlinku, p. Krzysztof Musiatowicz i p. Agnieszka Odachowska przedstawiciele 4C Centrum Ekonomii Społecznej” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
Głównym tematem dyskusji był projekt dotyczący Inkubatora Kuchennego, jego lokalizacja i warunki jakie należy spełnić, aby środki na ten cel pozyskać. Podczas spotkania dyskutowano nad warunkami jakie należy spełnić aby otrzymać środki na realizację planowanego przedsięwzięcia, które daje szansę na rozwój lokalnej przedsiębiorczości.
Inkubator Kuchenny jest to miejsce przeznaczone dla drobnych przetwórców produktów rolnych, małych firm cateringowych i lokalnych rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Pozwala to im na spełnienie wszelkich wymogów sanitarnych, nie inwestując własnych środków w urządzenia gastronomiczne, które będą wypożyczać w Inkubatorze Kuchennym. W ten sposób można znacząco obniżyć koszty wytworzenia i wejścia produktu na rynek. Zrealizowanie tego typu projektu stwarza także szansę pracy dla mieszkańców, możliwość wykorzystania zasobów lokalnych, a wyprodukowane produkty mogą stać się wizytówką gminy i regionu.
Organizatorami spotkania byli: Gmina Przelewice, firma 4C Centrum Ekonomii Społecznej Krzysztofa Musiatowicza i Stowarzyszenie „Lider Pojezierza”, a catering zapewniła firma 4C Centrum Ekonomii Społecznej.
Wstępnie uzgodniono termin kolejnego warsztatów na dzień 10 i 11 grudnia 2015 r.
Anna Garzyńska