Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2015-11-23 13:05:23

Tradycje kulinarne naszego regionu

17 listopada br. w Gminnym Centrum Kultury w Przelewicach odbyło się spotkanie ukazujące tradycje kulinarne naszego regionu. Podczas spotkania prezentowane były lokalne potrawy z terenu powiatu pyrzyckiego i okolic. Spotkanie zorganizowały  p. Bożena Fiszer z Przelewic wraz z p. Zofią Rożuk z Letnina i p. Anną Roman z Gminnego Centrum Kultury w Przelewicach.

W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni goście, w tym m.in.: dyrektor ZODR w Barzkowicach Jaromir Palusiński, I z-ca dyrektora Wiktor Tołoczko, Wójt Gminy Mieczysław Mularczyk, dyrektor Pyrzyckiego Domu Kultury Tomasz Lewandowski, p. Katarzyna Juda i p. Krystyna Mazur ze Starostwa Powiatowego w Pyrzycach i p. Leszek Jonczak z UG Przelewice.

W trakcie spotkania p. Zofia Leszczyńska – doradca z Terenowego Zespołu Doradczego w Pyrzycach przedstawiła przykłady dobrych praktyk, w tym m.in. jak promować produkty lokalne na terenie powiatu pyrzyckiego. Ponadto zachęcała do utworzenia wspólnej imprezy np.  festiwalu kulinarnego, na którym zaprezentować można byłoby różnego typu produkty lokalne z  terenu powiatu pyrzyckiego.

Pan Wójt Gminy Mieczysław Mularczyk w swojej wypowiedzi wyraził zadowolenie z organizacji spotkania, które pokazuje nam potencjał   produktów lokalnych i dopomaga w ich promocji. Ze swej strony zapewnił o współpracy i otwarciu na tego typu inicjatywy. Przedstawił także informacje  o podjętych przez niego działaniach, które pozwoliły na aktywne włączenie organizacji pozarządowych, rad sołeckich i kół gospodyń wiejskich z wytwarzanymi przez nich produktami podczas imprez tj. przelewickie dni folwarku, czy też dożynki gminne.  Ponadto swe zadowolenie z uczestnictwa w spotkaniu wyraził także Pan Dyrektor ZODR. Zachęcał do współpracy i włączania się we wspólne przedsięwzięcia, które organizowane są przez ZODR Barzkowice. Nawiązał także  do wyjazdu na targi berlińskie Grune Woche, gdyż warto byłoby tam zaprezentować prezentowane produkty. Ponadto nawiązując do zbliżających się świąt zaprosił do uczestnictwa w wigilii organizowanej w Barzkowicach. Podziękował także osobom, które włączyły się  w organizację spotkania, a p. Bożenie Fiszer wręczył naczynia kuchenne, które z pewnością przydadzą się do kolejnych w tym kierunku inicjatyw.

W trakcie spotkania p. Bożena Fiszer przedstawiła działania, jakie dotychczas podjęto w związku z organizacją spotkania,  a także przedstawiła osoby, które prezentowały swoje potrawy: p. Jolanta Wnuk z Kozielic (gołąbki z tartymi ziemniakami z sosem z borowików), p. Lucyna Wilgocka Spółdzielnia Socjalna „Pod kasztanami”  w Rzepnowie (sałatka ziemniaczana), p. Justyna Urbanowicz z Tetynia (zroślak), p. Dorota Mazur i p. Szczęśniak z Klubu Seniora w Lipianach (faszerowane i nadziewane ziemniaki), krem z dyni, ciasto dyniowe na francuskim spodzie, p. Zofia Rożuk z Letnina wraz z p. Marylą Siutek i p. Bożeną Fiszer – przygotowały zupę dyniową,  placki ziemniaczane, ziemniaki po staropolsku w sosie czosnkowym i zupę gulaszową, p. Stanisława Rybka z Pyrzyc (kluchy z kaszą jaglaną, leczo z farszem) oraz p. Marek Kozanecki i p. Wanda Makowska  – prezentowali m.in. nalewki, wina, syropy ziołowe, przetwory z dyni, ogórków,  sałatkę jarzynową z topinabura. Dania na gorąco serwowały p. Zofia Rożuk i p. Maryla Siutek. Piękną dekorację potraw i stołu wykonała p. Maryla Siutek. W dalszej części  spotkania odbyła się degustacja potraw, a  p. Krystyna Nawój recytowała wiersze własnej twórczości.

Na zakończenie p. Bożena Fiszer serdecznie podziękowała wszystkim tym, którzy włączyli się w organizację spotkania oraz tym, którzy przygotowali pyszne potrawy, a także sponsorom.

Wychodząc naprzeciw tym, dla których jedzenie to nie tylko konsumpcja, ale przede wszystkim pasja i styl życia, 3 grudnia br. zaplanowano spotkanie robocze w GCK-u w Przelewicach w celu uzgodnienia organizacji dalszych przedsięwzięć promujących produkty lokalne z naszego rejonu. Osoby zainteresowane  serdecznie zapraszamy.

Anna Garzyńska

>>fotogaleria

 

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona