2015-04-07 07:59:33
Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia 2015
Bezpieczeństwo Żywności
Czy nasza żywność jest bezpieczna?
„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” - to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę założenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.
WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:
Klucz 1: Utrzymuj czystość
Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Klucz 3: Gotuj dokładnie
Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności
Co możesz zrobić?
Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu?
- Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.
- Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny
- Podczas kontaktu z żywnością i przygotowywania posiłków postępuj zgodnie z zasadami WHO Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności.
- Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.
- Znajdujące się w kuchni środki chemiczne przechowuj w bezpiecznym miejscu.
- Nie wykorzystuj ponownie pojemników, w których wcześniej znajdowały się substancje chemiczne, do przechowywania żywności.
- Podczas sprzedaży żywności na bazarach postępuj zgodnie z zasadami bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.
- Postępuj zgodnie z zasadami WHO pięciu kroków zapewniających uprawę bezpieczniejszych owoców i warzyw: przestrzegaj zasad higieny osobistej, chroń pola przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt, wykorzystuj oczyszczone ścieki zawierające fekalia, oceniaj i kontroluj zagrożenia związane z wodą do nawadniania, dbaj o to, aby maszyny do zbioru i przechowywania plonów były czyste i suche) w celu zmniejszenia skażenia mikrobiologicznego podczas uprawy owoców i warzyw dla swojej rodziny lub społeczności lokalnej.
Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk
Informacje i materiały przygotowane przez Światową Organizacje Zdrowia są dostępne na stronie WHO http://www.who.un.org.pl/aktualnosci.php?news=144&wid=12&wai=&year=&back=%2F