Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2014-09-05 13:44:37

Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia

Rozpoczynający się sezon na zbieranie grzybów ściąga wszystkich miłośników ich zbierania do okolicznych lasów. Choć zbieranie grzybów może się wydać bardzo proste należy zachować szczególna ostrożność. Niektóre gatunki grzybów wyglądają bardzo podobnie do tych jadalnych. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarza się pomylić jadalny okaz z jego trującym „odpowiednikiem”.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  • Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
  • Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach informuje, iż w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej mieszczącej się przy ul. Młodych Techników 5 w Pyrzycach, zatrudniony jest pracownik posiadający uprawnienia grzyboznawcy, który w przypadku wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, udzieli bezpłatnej porady w tym zakresie.

Więcej informacji, dotyczących zasad bezpiecznego grzybobrania uzyskać można na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego www.grzybyjadalne.wordpress.com

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona