Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2014-05-06 12:47:09

FHU "Irgo" z Przelewic w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego

Kolejny uhonorowany producent żywności produkowanej tradycyjnymi metodami na naszym obszarze. 30 kwietnia 2014r., Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa spotkał się podczas konferencji prasowej z właścicielami dwóch przedsiębiorstw, które otrzymały z jego rąk certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Jedną z wyróżnionych firm była firma Pana Ireneusza Junga "IRGO" z Przelewic

Firma od lat produkuje wędliny. Do ich wyrobu stosuje tradycyjne metody, które sprawiają, że mają niepowtarzalny smak, zapach i wygląd. Ireneusz Jung był laureatem wielu konkursów kulinarnych, w tym Konkursu Kulinarnego "Smaki Pojezierza", w którym zajął pierwsze miejsce. Aktualnie trwa nabór zgłoszeń do tego konkursu. Jak widać, branie udziału w konkursach jest doskonałym początkiem promowania swoich wyrobów nie tylko w województwie zachodniopomorskim ale i w całej Polsce. Dzięki temu, Ireneusz Jung jedzie ze swoimi wędlinami w najbliższym czasie na Targi Polagra Food w Poznaniu. Z tego, co udało nam się ustalić, firma weźmie udział w tegorocznym konkursie kulinarnym "Smaki Pojezierza", którego finał odbędzie się 22 czerwca br. podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA w Choszcznie. Zapowiada się zatem zacięta walka o pierwsze miejsce!

Dalsze informacje na strony: www.wzp.pl

Gratuluję faktu dołączenia do grona Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Nowi członkowie od lat słyną ze swoich produktów nie tylko w naszym regionie – mówił członek Zarządu Jarosław Rzepa wręczając dobrze znane, niebieskie tablice. Certyfikaty członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie otrzymały: 
 

  1. Gospodarstwo Rolne Sebastian Piekarz z Kamieńca gm. Kołbaskowo, które jest producentem naturalnych soków owocowych, warzywnych i owocowo–warzywnych. Ze względu na gwarancję świeżości i brak konserwantów oraz wysoką jakość surowca użytego do produkcji soki te cieszą się ogromnym powodzeniem na rynku.
  2. FHU „IRGO” Ireneusz Jung z Przelewic - jest producentem wybornych wędlin. Receptury pochodzą ze zbiorów rodzinnych i są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego powstaje w ramach ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać zarejestrowane w województwie zachodniopomorskim przedsiębiorstwa, które promują i rozpowszechniają lokalną żywność. Mogą to być: producenci surowców, przetwórcy żywności, restauracje i punkty gastronomiczne, sklepy farmerskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Posługiwanie się logo sieci jest równoznaczne z gwarancją jakości oferowanych produktów, a także stanowi promocję dla przedsiębiorstw zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte w znacznym stopniu na surowcach produkowanych na Pomorzu Zachodnim oraz opisać w szczegółach klientom, jak wspomniane produkty zostały wytworzone.

Jesteśmy rodzinną firmą z Przelewic, istniejemy od 6 lat, mamy do zaoferowania kilka produktów wytwarzanych w sposób tradycyjny – mówił Ireneusz Jung, dodając, że receptury przekazywane są „z dziada, pradziada”. Magdalena Piekarz z Gospodarstwa Rolnego Sebastian Piekarz z Kamieńca (gm. Kołbaskowo) przybliżyła produkt, jakim są naturalne soki – obecnie mamy 9 produktów, wciąż wprowadzamy nowe. Nasze soki przygotowywane są bez konserwantów, bez cukru. Są to soki z jedno- i dwudniowym terminem przydatności do spożycia. Sprzedajemy 30 tys. butelek soku dziennie, a kiedyś było to tylko 300 sztuk – mówiła pani Magdalena.

Spotkanie było także okazją do podziękowania za wpisanie kolejnego produktu na Listę Produktów Tradycyjnych –  za Ziemniak wyszoborski. Wnioskodawczynią była Teresa Trojanowska, Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Koło w Wyszeborzu. Ziemniak wyszoborski jest produktem nr 26 z Pomorza Zachodniego na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: http://www.liderpojezierza.pl

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona