Archiwalna Strona Przelewice
Dziś jest: Środa 30 czerwca 2021, imieniny: Emilii i Lucyny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

2013-09-03 12:35:26

Udziec wieprzowy wędzony Ireneusza Junga z Przelewic - najlepszym produktem regionu

Do  tegorocznej XIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zgłoszono 45 produktów. W kategorii "pochodzenia zwierzęcego" najlepszy okazał się "Udziec wieprzowy wędzony" Ireneusza Junga, właściciela Firmy Handlowo - Usługowej IRGO w Przelewicach. Produkt ten wytwarzany jest tradycyjnymi metodami (bez konserwantów) i wędzony drzewem olchowym.
 

Konkurs odbywa się dwuetapowo. W pierwszym etapie w czasie finału wojewódzkiego, który odbył się 27 lipca br. podczas Jarmarku Jakubowego w Szczecinie wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „Perła 2013”.

Warto dodać, iż w/w produkt p. Ireneusza Junga w konkursie kulinarnym „Smaki Pojezierza”, który odbył się podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2013 w Lipianach w kategorii „Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego” znalazł się na pierwszym miejscu spośród 35 produktów, a  boczek wędzony  na trzecim.

Cieszy nas fakt, iż p. Jung na tym nie zamierza poprzestać, gdyż - jak twierdzi - ma teraz większą motywację do podejmowania kolejnych inicjatyw zmierzających do uzyskania tytułu ‘Perły” i wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych.

Autor: Anna Garzyńska

Gratulujemy zwycięstwa i życzymy powodzenia w kolejnych etapach!

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia
Archiwalna Strona