2012-04-27 09:36:39
Tydzień Ziemi 2012 - w SP Kłodzino pod patronatem PSE "Wyrównajmy szanse"
„Tydzień Ziemi 2012” obchodzono w naszej szkole w dniach od 16 do 20 kwietnia pod hasłem: „Dbamy o Ziemię i o siebie”, a składał się on z:
- przedstawienia dla uczniów i rodziców o treści proekologicznej pt: „Krótki, ale śliczny teatrzyk ekologiczny” w wykonaniu uczniów klasy II, w którym uczniowie w wierszach i piosenkach wyrażali niepokój i troskę o Ziemię i zachęcali wszystkich, aby dbali i pamiętali o Niej nie tylko w dniu Jej święta,
- konkursu skierowanego do uczniów klas IV-VI na ulotkę zachęcającą do zakupów „z głową” oraz do segregacji odpadów,
- pokazu zdrowej żywności,
- prezentacji instalacji plastycznych obrazujących długość rozkładu różnorodnych opakowań używanych w gospodarstwach domowych.
W konkursie na ulotkę wzięło udział 40 uczniów. Komisja miała „twardy orzech do zgryzienia” i po długich obradach udało się wybrać zwycięskie prace, a ich autorzy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez Przelewickie Stowarzyszenie Edukacyjne „Wyrównajmy szanse”.
I miejsca zajęli: Szymon Warząchowski – kl. IVa i Weronika Brodzińska – kl. VIb, II miejsca zajęli: Alicja Jałoszyńska – kl. IVa i Szymon Osipowicz – kl. VIa i III miejsca zajęli: Julia Woźnicka – kl. IVb i Bartosz Lubecki – kl. IVb. Wyróżnienia przyznano: Martynie Michalskiej – kl. Vb, Natalii Sołtysiak – kl. IVa, Łukaszowi Sobstylowi – kl. IVb i Wiktorii Hus-Kuś – kl. IVa.
W przygotowanie zdrowej żywności zaangażowali się niemal wszyscy uczniowie naszej szkoły. Dzieci z oddziału przedszkolnego przedstawiły inscenizację o zdrowej żywności pod hasłem „Jedz zdrowo” oraz zaprezentowały przykłady zdrowych potraw i napojów.
Uczniowie klas IV-VI na godzinach wychowawczych oraz lekcjach techniki i przyrody wykonali wiosenne kanapki, które były kolorowe, pełne witamin, bo składały się głównie z warzyw. Ponadto przygotowali sałatki, koreczki owocowe i warzywne, a także ekologiczne herbatki i soki. Klasy młodsze zaprezentowały natomiast sałatki i surówki bogate w zdrowe produkty, w tym twarożki z ulubionymi, zdrowymi dodatkami. Dzieci w trakcie zajęć zapoznały się z 12 zasadami zdrowego odżywiania, analizując „Piramidę Zdrowia". Po wykonaniu tych apetycznych potraw pięknie udekorowali stół i wszyscy zasiedli do wspólnego posiłku, który był uwieńczeniem ich pracy. Na stole pojawiły się również soki i owoce.
Obchody „Tygodnia Ziemi 2012” spotkały się z pozytywnym i entuzjastycznym przyjęciem ze strony uczniów, nauczycieli oraz społeczności lokalnej, a zakończyły się apelem w dniu 20 kwietnia, w którym uczestniczyli wszyscy uczniowie szkoły oraz zaproszeni rodzice.
Projekt współfinansowany ze środków budżetu Gminy Przelewice.
Autor: Teresa Cepa
Pokaz zdrowej żywności - >>galeria<<
Tydzień ziemi >>galeria<<