Aktualności
2017-09-19 08:56:26
Bezpieczne grzybobranie
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a amatorów grzybobrania wciąż przybywa. Jak się jednak okazuje, nie zawsze posiadana przez nas wiedza jest wystarczająca - co roku w Polsce dochodzi od kilku do kilkunastu zatruć grzybami. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego zbierania grzybów.
- zbieraj grzyby tylko dobrze znane, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (korzystaj z atlasów grzybów),
- zbieraj grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, nie zbieraj owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek,
- pamiętaj, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe,
- nie oceniaj grzybów na podstawie smaku, ponieważ – przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym,
- nie wierz przesądom o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki po kontakcie z trującym lub niejadalnym grzybem,
- zbieraj grzyby do koszyków, bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym wypadku nie do reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów przyspieszających ich psucie, co grozi zatruciem,
- nie zbieraj grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia
Zanim przygotujesz potrawy z grzybów pamiętaj:
- potrawy z grzybów spożywaj świeże, bezpośrednio po sporządzeniu,
- nie przechowuj potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące,
- nie podawaj grzybów małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom mającym kłopoty z układem pokarmowym.
P a m i ę t a j !!!
Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj!
Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach
P a m i ę t a j !!!
Zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą. Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.
Z bezpłatnej porady w przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów (świeżych, nie suszonych) można skorzystać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach przy ul. Młodych Techników 5a, po wcześniejszym telefonicznym umówieniu się z zatrudnionym w tutejszej stacji grzyboznawcą, pod numerem telefonu 915703428.
Grzyby należy dostarczyć w ciągu 12 godzin od zbioru, w całości. Nie oceniamy grzybów przechowywanych w torebkach foliowych, suszonych, zamarynowanych bądź poddanych obróbce termicznej.
Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej ”Poznaj grzyby unikniesz zatrucia”.
Link: https://grzybyjadalne.wordpress.com/
2017-09-18 23:20:52
Prowadzący Punkt Sprzedaży RUCH - oferta pracy
RUCH poszukuje osoby chętnej do prowadzenia Punktu Sprzedaży (kiosk) w Przelewicach. Więcej szczegółów >> TUTAJ
2017-09-17 18:03:30
![](https://przelewice.pl/pliki/przelewice/Image/plakat_aktywni_strazacy.jpg)
2017-09-16 22:23:17
Obrady XXX Sesji Rady Gminy Przelewice
XXX Sesja Rady Gminy Przelewice odbędzie się 26 września 2017r. /tj. wtorek/. Rozpoczęcie obrad godzina 10.00. Miejsce obrad – sala w pałacu Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach.
PORZĄDEK OBRAD:
2017-09-15 16:44:57
Informacja z wyborów uzupełniających w Jesionowie
W dniu 13 września br. odbyły się wybory uzupełniające w Sołectwie Jesionowo. Nowym Sołtysem została p. Władysława Cenarska. Wybór członków Rady Sołeckiej został przełożony na kolejne zebranie wyborcze, o którym powiadomimy w najbliższym czasie.