Dziś jest: Czwartek 25 maja 2017, imieniny: Urbana i Grzegorza
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

Miody przelewickie


 


Statuetki dla promujących lokalne produkty

25 lutego 2014 r. podczas Sesji Rady Gminy Przelewice przewodniczący Rady Gminy Marian Świderski wraz z wiceprzewodniczącą Urszulą Andrzejczak wręczyli pani Ewie Kustosz i  panu Ireneuszowi Jung z Przelewic statuetki  za promowanie swoich produktów i Gminy Przelewice podczas Międzynarodowych Targów „Gruene Woche” (Zielony Tydzień), które odbyły się w styczniu br. w Berlinie. Osoby wyróżnione serdecznie podziękowały za statuetki i ze swej strony zapewniły o dalszej współpracy w tym kierunku.

Międzynarodowy Targi „Gruene Woche” to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku na terenie Targów Berlińskich. Przez 10 dni wielu wystawców z różnych krajów, w tym z Polski prezentowało swoje lokalne produkty. Na stoisku województwa zachodniopomorskiego pojawiły się wyroby wytwarzane według oryginalnych receptur z naszego regionu, w tym miody przelewickie Ewy i Olgierda Kustoszów oraz wyroby wędliniarskie Ireneusza Junga z Przelewic.

Anna Garzyńska

>>fotogaleria

 


Miody przelewickie produktem tradycyjnym

20 marca 2012 r. w Przelewicach odbyło się spotkanie Gminnego Koła Pszczelarzy, w którym uczestniczyli również zaproszeni goście: p. Marek Kibała Wójt Gminy i p. Marian Świderski Przewodniczący Rady Gminy. Prowadzący zebranie p. Olgierd Kustosz przedstawił zagadnienia z zakresu działalności pszczelarskiej Koła, które podczas spotkania będą omawiane.

Poinformował również zebranych o sukcesie, jaki Państwu Ewie i Olgierdowi Kustosz udało się osiągnąć, a mianowicie certyfikat wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych „Miodów przelewickich”.    To ogromna satysfakcja  dla Państwa Kustoszów i szansa na promocję miodów, które produkują oraz regionu, z którego pochodzą.

W dniu 06 marca br. „Miody Przelewickie” zostały wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych. To miody robione tradycyjnie od wielu lat przez Państwa Ewę i Olgierda Kustoszów. Pod nazwą „Miody Przelewickie” może być wytwarzanych kilka odmian miodów np. wielokwiatowy, lipowy, nektarowo-spadziowy, rzepakowy, gryczany, wrzosowy, faceliowy bławatkowy i z nawłoci. Smak w/w miodów w 2011 r. doceniło jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, przyznając I nagrodę w kategorii Miody.

Uzyskany certyfikat  zapewnia wysoką jakość produktu, jak i ochronę prawną  nazwy receptury i kontrolę procesu jego produkcji. W związku z tym Państwo Kustosz są na etapie przygotowywania nowej szaty graficznej produktu, na której zamieszczony będzie odpowiedni znak jakości dla produktu tradycyjnego i herb Gminy Przelewice.

W dalszej części spotkania Państwo Kustoszowie przedstawili historię powstania produktu i przy tej okazji złożyli podziękowania wraz z dyplom od Zarządu Polskiego Związku Pszczelarskiego dla: p. Zygmunta Mielcarek i p. Edwarda Gos za duże zaangażowanie w rozwoju pszczelarstwa na terenie gminy. Gratulacje i serdeczne podziękowania złożyli także p. Marek Kibała i p. Marian Świderski, a w szczególności Państwu Ewie i Olgierdowi Kustosz za to, że „Miody przelewickie” zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i za promowanie naszej gminy. Jest to wielkie osiągnięcie i szansa, nie tylko dla Państwa Kustosz, ale także dla wszystkich pszczelarzy z terenu gminy. Zapewnili ze swej strony wsparcie i otwartość do współpracy w promocji i rozwoju produktu oraz kolejnych przedsięwzięć w tym zakresie.

Pasję do pszczół u p. Olgierda zaszczepił ojciec Franciszek Kustosz wraz z żoną Dominiką, którzy w latach 70-tych założyli swoją pasiekę. Olgierd, już jako chłopiec pomagał ojcu przy pracach pasiecznych, miodobraniach i budowie uli. Państwo Kustoszowie do swojej pracy pszczelarskiej podchodzą z dużym zaangażowanie i pasją. Mają w tym zakresie duże doświadczenie i wiedzę, którą  sukcesywnie zdobywali. Aktualnie posiadają uprawnienia wykwalifikowanych pszczelarzy i Mistrzów Pszczelarskich oraz Hodowców Matek Pszczelich i Producentów Pakietów i Odkładów Pszczelich.  Pan Olgierd Kustosz posiada też uprawnienia rzeczoznawcy próbobiorcy miodów i certyfikat rzeczoznawcy chorób pszczelich. Państwo Kustoszowie często biorą udział w różnego typu imprezach lokalnych i regionalnych, podczas których prezentują oraz aktywnie promują "Miody Przelewickie” i produkty pochodzenia pszczelarskiego. W 2011 r. zostali członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Gratulujemy uzyskania certyfikatu produktu tradycyjnego i życzymy dalszych sukcesów w jego rozwoju!

Autor: Anna Garzyńska

>>galeria<<

Miody przelewickie - na Liście Produktów Tradycyjnych

 


Miody Przelewickie Ewa i Olgierd Kustos

Produkcja różnogatunkowych miodów pozyskiwanych z terenu Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach oraz pasiek wędrownych.

Więcej szczegółów na stronie: http://www.produkty-tradycyjne.pl/producent/show/124/miody-przelewickie-ewa-i-olgierd-kustosz/90

 


Kulinarna Lista Przebojów RMF FM i RMF24: Zachodniopomorskie smaki od morza

 

 


Miód faceliowy - najlepszy smak regionu w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody)

Państwo Ewa i Olgierd Kustoszowie zostali zwycięzcami w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody) za miód faceliowy  podczas  XI edycji Finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", które  odbyły się 23 lipca 2011 r. na Jarmarku Jakubowym w Szczecinie.  Warto dodać,  że tydzień wcześniej podczas Targów „TILIA” w Myśliborzu Państwo Kustosz zdobyli II miejsce w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego  za miód bławatkowy.

Pasję do pszczół u p. Olgierda zaszczepił ojciec Franciszek Kustosz wraz z żoną Dominiką, którzy w latach 70-tych założyli swoją pasiekę. Olgierd, już jako chłopiec pomagał ojcu przy pracach pasiecznych, miodobraniach i budowie uli.  Pan Franciszek był również członkiem Gminnego Koła Pszczelarskiego (GKP) w Przelewicach, które działało do 1985 roku.  Po 30 latach reaktywowano je, a prezesem został Olgierd Kustosz. Koło dba nie tylko o pasieki, ale również własnymi siłami poprawia monokulturę przyrody, wzbogacając ją o nowe nasady np. lip, akacji, klonów, pigwowców drzew oraz krzewów miododajnych. Stara się także  krzewić kulturę ekologiczną wśród dzieci i młodzieży oraz mieszkańców gminy.  W ramach działalności Koła organizowane są także różnego typu spotkania i imprezy ściśle związane z tematyką pszczelarską, czego przykładem były IV Wojewódzkie Dni Pszczelarzy Ziemi Zachodniopomorskiej, które w 2007 r. odbyły się w Przelewicach.

Ważnym wydarzeniem dla pszczelarzy było również zorganizowanie w 2008 r. seminarium o tematyce „Hodowca matek pszczelich i producenta odkładów i pakietów pszczelich” z udziałem Wiceprezydenta Polskiego Związku Pszczelarskiego z Warszawy dr Czesława Korpysy. Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymali certyfikaty uprawniające do hodowli matek pszczelich i produkowania odkładów i pakietów pszczelich.

Państwo Kustoszowie do swojej pracy pszczelarskiej podchodzą z dużym zaangażowanie i pasją. Mają w tym zakresie duże doświadczenie i wiedzę, którą  sukcesywnie zdobywali i nadal zdobywają. Aktualnie posiadają uprawnienia wykwalifikowanych pszczelarzy i Mistrzów Pszczelarskich. Olgierd Kustosz posiada też uprawnienia rzeczoznawcy próbobiorcy miodów i certyfikat rzeczoznawcy chorób pszczelich. Państwo Kustoszowie często biorą udział w różnego typu imprezach lokalnych i regionalnych, podczas których prezentują i aktywnie promują Miody Przelewickie i produkty pochodzenia pszczelarskiego. W 2011 r. zostali członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.

Pan Wójt  serdecznie gratuluje Państwu Ewie i Olgierdowi Kustoszom zwycięstwa w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (miody) za miód faceliowy i  II miejsca za miód bławatkowy  podczas Targów "Tiliia" w Myśliborzu oraz  życzy powodzenia w kolejnych  etapach konkursowych.

Autor: Anna Garzyńska

>>galeria<<


Promujemy nasze produkty

Jubileuszowa X edycja Finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbyła się 10 lipca 2010 r. na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.    Impreza ta połączona była z VII Wojewódzkimi Dniami Pszczelarza. W ramach Konkursu oceniano najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsze danie oraz potrawę regionalną. Dodatkowo były też nominacje laureatów do nagrody honorowej "Perła 2010", która zostanie wręczona 13 września br. podczas Wielkiego Finału Konkursu na Targach „Polagra ford” w Poznaniu. Z okazji jubileuszu konkursu zorganizowano seminarium, na którym podsumowano dotychczasowe działania związane z promocją regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych na obszarze województwa zachodniopomorskiego.

Podczas imprezy można było degustować produkty regionalne i tradycyjne z naszego regionu, które prezentowali na stoiskach uczestnicy finału i laureaci poprzednich edycji Konkursu. Do degustacji i zakupu produktów pszczelarskich zachęcali przedstawiciele Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Szczecinie, wśród których byli także Państwo Ewa i Olgierd Kustosz zam. Przelewice z  prezentacją  „Miodów przelewickich” wraz z pozostałymi produktami pszczelimi. Ponadto były też prezentacje przygotowane przez Lokalne Grupy Działania z regionu, w tym LGD „Lider Pojezierza” i współpracującej z naszą gminą m.in. w dziedzinie promocji produktów regionalnych, LGD „Ziemia Pyrzycka”.

Komisja nominowała do nagrody „Perła 2010” następujące produkty:

  • kaziukowe serducha Ireny Śmiałek,
  • przetwory z dyni Bożeny Jaszczowskiej,
  • pstrąga ryby Lubie - po rybacku Państwa Małgorzaty i Piotra Kozłowskich,
  • piernik norbertański z Trzebiatowa.

Lista laureatów w poszczególnych kategoriach produktów znajduje się na stronie: www.wzp.pl/wrios/p-r-m-a-8866/aktualnosci.htm.

Wśród laureatów wyróżniony został również Pan Olgierd Kustosz zam. Przelewice za udział w VII Wojewódzkich Dniach Pszczelarza.  Ponadto z terenu naszej gminy do Konkursu zakwalifikowały się Panie z następującymi produktami: KGW Ukiernica (Krystyna Podgórczyk, Danuta Łyskawa, Anna Migdał i Janina Nagadowska)  - „Pierogi ukiernickie”, Pani Bożena Fiszer – „Przysmak przelewicki”, rolada z dzikiej kaczki, konfitura żurawinowa, nalewka z pigwy i „Kęs kozacki” oraz Pani Krystyna Dembowska – pasztet z kaczki na słodko.

Pan Wójt Gminy serdecznie dziękuje wszystkim tym, którzy wzięli udział w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" oraz za promowanie swych produktów i naszej gminy, a Panu Olgierdowi Kustoszowi gratuluje wyróżnienia i ciekawej prezentacji "Miodów przelewickich". Pan Wójt ma także nadzieję, że uda się naszym aktywnym i przedsiębiorczym osobom, znaleźć wśród laureatów w kolejnych edycjach Konkursu, czego serdecznie im życzy. Dziękuje również  za udział w imprezie i prezentacje na stoisku LGD „Lider Pojezierza”: Paniom z KGW Ukiernica - "Pierogów ukiernickich"   i  Pani Bożenie Jusiuk zam. Rosiny - obrazów wykonanych haftem krzyżykowym.

 

>> Galeria

 

Autor:
Anna Garzyńska

 

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia